SDM – Výrobník tekutého cukru

Stroj typu SDM slouží k výrobě tekutého cukru. Výchozí surovinou je cukr krystal směšovaný s vodou na ejektoru – tedy žádné míchadlo ani šnekový dopravník. Během výroby dochází k pasteraci tekutého cukru a k rekuperaci tepla.

Rozpouštění cukru

Cukr je možné přisávat z násypky na ejektoru nebo ho lze sypat přímo do rozpouštěcí nádrže. Výroba tekutého cukru probíhá ve dvou nádržích. V první se směšuje voda s cukrem krystalem, ve druhé se tekutý cukr pasteruje na teplotě do 95°C. Výroba probíhá v dávkách, které jsou shromažďovány v zásobníku tekutého cukru. Stroj pracuje s plnou rekuperací vloženého tepla, protože veškeré teplo se předává do nové dávky tekutého cukru – nedochází k energetickým ztrátám.

Konstrukce

Nerezová konstrukce stroje, včetně silového rozvaděče, je úmístěna na pevném rámu. Materiály použité při výrobě, včetně nádrží a rámu, jsou vhodné pro potravinářskou výrobu v kvalitě nerezové oceli 1.4301.

Řízení

Stroj může mít vlastní řídicí systém nebo může být řízen centrálním systémem.

Obsluha má možnost volit:

  • Refrakci tekutého cukru (40 – 70)°Bx.
  • Teplotu pasterace.
  • Dobu pasterace.

Parametry

Výkon stroje: (500 – 5 000) kg tekutého cukru za hodinu při refrakci (60 – 70)°Bx.

Příkon stroje: (20 – 45) kW

Fotogalerie

Klíčové prvky:

  • Dotykový displej
  • Řídicí systém
  • Indukční průtokoměry
  • Ejektor
  • Kapacitní sondy
  • Pneumatické prvky
  • Nosný rám

Vhodné pro:

  • Sodovkárny
  • Pivovary
  • Čokoládovny
  • Pekárny
  • Výrobce potravinových doplňků