Stroj typu SDM slouží k výrobě tekutého cukru. Výchozí surovinou je cukr krystal směšovaný s vodou na ejektoru – tedy žádné míchadlo ani šnekový dopravník. Během výroby dochází k pasteraci tekutého cukru a k rekuperaci tepla.
Cukr je možné přisávat z násypky na ejektoru nebo ho lze sypat přímo do rozpouštěcí nádrže. Výroba tekutého cukru probíhá ve dvou nádržích. V první se směšuje voda s cukrem krystalem, ve druhé se tekutý cukr pasteruje na teplotě do 95°C. Výroba probíhá v dávkách, které jsou shromažďovány v zásobníku tekutého cukru. Stroj pracuje s plnou rekuperací vloženého tepla, protože veškeré teplo se předává do nové dávky tekutého cukru – nedochází k energetickým ztrátám.
Nerezová konstrukce stroje, včetně silového rozvaděče, je úmístěna na pevném rámu. Materiály použité při výrobě, včetně nádrží a rámu, jsou vhodné pro potravinářskou výrobu v kvalitě nerezové oceli 1.4301.
Stroj může mít vlastní řídicí systém nebo může být řízen centrálním systémem.
Obsluha má možnost volit:
Výkon stroje: (500 – 5 000) kg tekutého cukru za hodinu při refrakci (60 – 70)°Bx.
Příkon stroje: (20 – 45) kW